Crazyegg Heatmaps – sunt previzibile clic-urile userilor sau nu?

Am descoperit Crazyegg acum cateva luni multumita lui Krumel. M-am tot jucat cu el si azi m-am gandit ca ar fi timpul sa scriu un pic despre heatmap-urile Crazyegg. Am luat ca studiu mai multe pagini, diferite ca design, informatie si scop.

1. Pagina home a agentiei de online marketing Kondiment. Puteti vedea un screenshot al heatmap-ului mai jos:

Foarte vizibile actiunile userilor: sunt interesati de portofoliu, recomandari, servicii. Concentratia userilor este exact acolo unde cei care au creat site-ul Kondiment ar vrea sa fie. Daca va uitati cu atentie, pagina home a site-ului kondiment.ro nu-si propune ca omul sa citeasca ceva, ci sa directioneze userii catre cele mai importante sectiuni ale site-ului.

Crazyegg ne ofera optiunea de a vizualiza heatmap-uri segmentat in functie de caracteristicile utilizatorilor.

Sursa de trafic din care au venit:

Tipul de utilizator (returning/nou). Se observa mici diferente intre comportamentul userilor noi si cei care se intorc.

Am discutat cu Ioana despre pagina asta si teoria ei este ca vizitatorii se joaca cu caruselul. Ei muta slide-urile, de aceea este o concentratie mare de clic-uri. Caruselul nu primeste multe clickuri pe continutul slideurilor, ca sa citeasca mai mult despre oferte. Pe masura ce slidurile se apropie de final primesc din ce in ce mai putine clickuri :), semn ca unii dintre vizitatori se lamuresc cum functioneza si-l abandoneaza. Altii fac experiementul pana la final. Similar pentru caruselul de jos. Dau clic sa faca slide la urmatoarea tura de poze, dar nu dau clic sa citeasca mai mult.

2. Pagina Google Analytics de pe site-ul Kondiment.ro:

Pe pagina http://www.kondiment.ro/servicii/web-analytics.aspx am observat pentru prima data, ca userii stau cu mouse-ul pe un text. Iese in evidenta interesul userilor pentru studiile de caz, training-uri si implementare de Google Analytics.

3. Pagina Teleenciclopedia de pe site-ul Inpolitics.ro:

Pagina inpolitics.ro/teleenciclopedia: reactia userilor este foarte clara: prima miscare este sa inchida pop-up de abonare la email :). Apoi userii citesc continutul (de asteptat). Nimeni nu citeste comentariile care se intind pe sute de pagini (de asteptat) – intre noi fie vorba, probabil ca ar mai trebui moderate.

4. Pagina de blog: Groupon – geniala pagina de dezabonare/reabonare. Puteti vedea un mic screenshot al Groupon Heatmap-ului mai jos:

In pagina asta, ce a fost uimitor este ca userii nu vizualizeaza filmuletul!! Insa foarte multi au dat clic pe butonul Resubscribe. Mai, mai, mai!!!

Click-ul pe Subscribe se poate expica ca o actiune involuntara efectuata de vizitatorii care au citit articolul – au un grad mare de engagement in pagina. Am putea incerca o segmentare dupa durata
vizitei si sa ne uitam la pattern-ul vizitatorilor care au stat mai mult de 20-30 de secunde. Ar trebui sa se pastreze concentratia de clickuri pe
resubscribe.

5. Pagina home de pe Seogan.ro:

Aici userii dau clic pe titluri, subscribe, browsing intre pagini. De asteptat actiunile lor. Poate are legatura cu design-ul foarte curat al blogului. Nu prea ai cum sa te incurci pe seogan.ro :).

6. Pagina home a site-ului Inpolitics.ro:

La prima vedere, pagina http://www.inpolitics.ro/ este uimitoare :). M-as fi asteptat ca userii sa fi citit mult mai multa informatie de pe home page. Dar ei sunt interesati (la prima vedere) de analize, stiri, principalul articol, sondaj si cateva posturi specifice de pe bloguri. Daca ne uitam insa cu atentie, o sa vedem ca numarul de vizite si numarul de clic-uri este foarte mic. Nu putem trage o concluzie din mai putin de 30 de clic-uri :). Interesant de lasat sa ruleze mai mult timp sa vedem cum se schimba heatmap-ul. Apoi daca tragem aceleasi concluzii, urmatorul pas ar fi sa facem o analiza in Google Analytics pentru a observa traiectul userilor de la home page la celelalte sectiuni ale site-ului. Cum ar functiona o pagina care ofera userilor mai multe rezumate de analize, blog posturi si in care sondajul este mai vizibil?!!

Analiza de mai sus este sumara. E doar un prim pas care ne ajuta sa intelegem ce fac userii pe site. Daca stim ce fac, putem afla ce-si doresc si unde se pierd.

Multumesc Kondiment pentru drepturile de a folosi heatmap-urile site-urilor inpolitics.ro si kondiment.ro in acest post.

Update

Aveti link-urile cu heatmap-urile complete la denumirea paginilor (in dreptul 1,2,3,…) :). Pentru cine nu le-a gasit, le mai aveti aici:

Pagina home a agentiei de online marketing Kondiment
Pagina Google Analytics de pe site-ul Kondiment.ro
Pagina Teleenciclopedia de pe site-ul Inpolitics.ro
Pagina de blog: Groupon – geniala pagina de dezabonare/reabonare
Pagina home de pe Seogan.ro
Pagina home a site-ului Inpolitics.ro:

One thought on “Crazyegg Heatmaps – sunt previzibile clic-urile userilor sau nu?

  1. Pingback: Sfatul de la ora 5 :). Episodul 4: Hiperstore.ro/Mujo.ro - Seogan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *