WordPress SEO sau Cum sa faci SEO pentru un blog WordPress

Am fost provocata sa incep un mic ghid de optimizare SEO pentru diferite platforme.

Incep cu WordPress, dat fiind faptul ca am un blog seo (seogan.ro :)) si folosesc WordPress pentru el.

In principiu, WordPress este foarte usor de folosit. Si gratuit. Iar asta inseamna mult la crearea unui site. In plus, WordPress permite cateva customizari SEO, care poate nu sunt stiute.

1. Redirectare non-www la www sau invers. Putem face un redirect permanent de la o versiune a alteia a site-ului. Tot ce trebuie facut este sa completati in setarile site-ului versiunea pe care o doriti. Eu am ales versiunea fara www, desi majoritatea prefera cu www, pentru ca userii sunt obisnuiti sa puna www in fata.

2. URL-urile statice. WordPress ne permite sa modificam URL-urile dinamice in URL-uri statice direct din tab-ul de setarile ale URL-urile. Putem alege URL-uri care sa contina titlul articolului si data (intreaga sau cu luna). Putem alege o varianta cu arhiva. Eu am preferat sa aleg o forma customizata in care apare numai titlul postului.

Wordpress URL-uri statice

Daca nu va plac URL-urile foarte lungi, puteti folosi un plugin care scoate cuvintele de stop cum este SEO Slugs (nu am folosit-o pe limba romana), sau puteti modifca URL-ul atunci cand creeati articolul:

Editare URL Blog WordPress

3. Indexare. WordPress ne permite sa alegem daca vrem ca site-ul sa fie acesibil sau nu motoarelor de cautare din panoul de setari:

indexare wordpress

Exista un plugin foarte interesant care permite crearea de sitemap.xml: Google XML Sitemap Generator. Acelasi plugin permite notificarea automata a botilor motoarelor de cautare de schimbarile aparute in sitemap si adauga sitemap-ul la robots.txt. Se pot decide care pagini sunt adaugate la sitemap: home, categorii, posturi, tag-uri si arhive. Eu am preferat sa aleg numai home, posturi si categorii.

xml sitemap generator

4. Meta tag-uri: titluri si descrieri. Automat, WordPress va crea titlurile si descrierile sub forma Titlul Blogului ยป Titlu Articolului. Cea mai simpla metoda de a schimba titlurile este sa folositi un plugin SEO. Mie imi place All In One SEO Pack, care ne ofera optiunea de a introduce titluri si descrieri la fiecare post:

All in One SEO Pack

Pentru un post oarecare putem dezactiva actiunea pluginului. Sau pur si simplu il lasam gol, iar atunci title tag-ul va fi titlul articolului, iar description tag va fi luata din textul articolului.

Forma finala a titlului este hotarata la setarile plugin-ului, unde putem stabili cum va arata titlul. Aici titlul va fi dat de titlul articolului sau titlul pus in plugin la crearea postului.

All in One Seo Pack

Tot din setarile plugin-ului putem hotari daca indexam categoriile, tag-urile si arhivele:

All in One SEO Pack

Puteti decide ca plugin-ul sa autogenereze descrierile pentru pagina (asta este default), dar v-as recomanda sa le scrieti de mana sau sa lasati motorul de cautare sa decida care text din pagina este mai relevant cautarii facute de user.

Un alt plugin despre care am auzit si care rezolva si problema indexarii paginatiei este WordPress SEO. O sa il probez zilele astea si o sa fac un update ca sa va spun cum mi se pare.

5. Alt-urile. Sunt de obicei neglijate, dar nu e cazul sa fie asa. WordPress ofera la incarcarea imaginilor optiunea de a scrie ALT-urile manual:

Este bine sa fie scrise la fiecare imagine pe cat posibil, dar necesita rabdare mai ales pentru posturile lungi. Daca nu va place sa le scrieti de mana, exista plugin-uri special pentru asta. Un exemplu: SEO Friendly Images, un plugin care va ajuta sa rescrieti ALT-urile si Title-urile pentru imagini cu titlul postului si/sau numele imaginii la care adaugati ALT-ul.

6. Tag-urile H1-H6. Fiti siguri ca in template aveti deja definite tag-urile H1,.. este bine sa puneti h1 pe titlul articolului, urmand sa adaugati h2, h3, in functie de celelalte elemente de care aveti nevoie pe pagina:

7. Timpul de incarcare al paginii. Factor de rankare, este bine sa fie cat mai mic. Exista anumite plugin-uri care maresc timpul de incarcare al paginii. In cazul meu, am observat doua: WP-Stats (care este de folos daca nu ai Google Analytics pe telefon) si Lightbox Plus care adauga imaginile intr-un lightbox, permitand vizitatorilor sa vizualizeze toate imaginile dintr-un post intr-un slide show. Arata bine, dar poate mari timpul de incarcare. Alta modalitate de a micsora timpul de incarcare este optimizare template-ului pentru a face cat mai putine interogari in baza de date (cel care a creat template-ul poate ajuta).

Dupa cum vedeti, pentru un blog WordPress seo este destul de usor de facut. Mai greu cu research-ul de cuvinte, si cu munca sustinuta la fiecare post :).

5 thoughts on “WordPress SEO sau Cum sa faci SEO pentru un blog WordPress

  1. Pingback: Sfatul de la ora 5 :). Episodul 7: Cursuritenis.ro - Seogan

  2. Pingback: Sfatul de la ora 5 :). Episodul 23: D-petre.ro - Seogan

  3. Pingback: Sfatul de la ora 5 :). Episodul 34: OferteCityBreak.ro - Seogan

  4. Pingback: Sfatul de la ora 5 :). Episodul 45: blackpedia.ro - Seogan

  5. Pingback: Sfatul de la ora 5 :). Episodul 47: frumusetefeminina.ro - Seogan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *