SEO Checklist sau cum sa faci un site pentru motoarele de cautare (Infografic)

Acum cateva saptamani am fost rugata sa creez un mic ghid seo pentru site-urile noi. Multi dintre cei care lanseaza un site nu stiu ce ar trebui sa faca pentru a fi siguri ca site-ul va fi indexat si rankat de catre motoarele de cautare.

Postul de astazi este un raspuns la aceasta intrebare. Aveti aici o mica lista SEO de care ar fi bine sa tineti cont cand lansati un nou site.

Daca nu sunteti siguri de ce si daca ar trebui sa faceti lucrurile acestea, aveti mai jos o explicatie detaliata a fiecarui punct. Am adaugat un icon de avertizare pentru cele care sunt “critice”. Chiar daca nu tineti cont de ele de la inceput, vor putea fi rezolvate ulterior, dar va necesita multa munca, multe resurse si veti pierde mult timp.

Decideti structura (si navigarea) site-ului cu SEO in minte. Faceti research de cuvinte cheie pentru a decide domeniul, numele paginilor, numele categoriilor (asa cum vor apare pe site). Va fi dificil sa fie schimbate ulterior.

URL-urile ar trebui sa fie statice (fara caractere dinamice), scurte si sa include cuvinte cheie pe cat posibil. Toate modificarile de URL-uri ulterioare vor necesita o redirectare. Nu vreti sa faceti asta, decat daca nu aveti incotro.

Platforma pe care creati site-ul nu ar trebui sa creeze continut duplicat. In linkurile intern, doar un URL ar trebui sa fie folosit. Nu sunt premise mai multe versiuni are paginii home (index, home, default). Pagina home ar trebui sa fie linkata in structura site-ului cu o singura forma, de exemplu: http://seogan.ro.

Folositi structura HTML. Fiecare pagina ar trebui sa aiba un singur h1 tag; si mai multe taguri h2-h6 daca continutul o permite. Ar fi bine sa contina cuvinte cheie, dar aveti grija sa nu cadeti in patima spamm-ului. Optimizati imaginile dandu-le un nume relevant si adaugand un ALT tag. Este de folos atat pentru useri, cat si pentru motoarele de cautare.

Tineti dimensiunea paginilor HTML cat de mica se poate. Folositi CSS si Java script in fisiere externe. Verificati timpul de incarcare al paginilor. Ar fi extraordinar daca ati reusi sa il tineti sub 2s. Nu va ingrijorati de erorile HTML (exceptie cele de decodificare).

Aveti grija de linkurile care nu functioneaza. De multe ori, cand se creaza un site, cineva greseste si URL-urile sunt scrise intr-un mod gresit. Linkurile care nu functioneaza sunt stresante atat pentru useri, cat si pentru motoarele de cautare, deci reparati-le cat de repede se poate.

Fiti siguri ca functioneaza ambele versiuni ale site-ului: si cea www si cea non-www. Redirectati 301 redirect non-www la www (sau invers), dar fiti sigur ca userul va vedea numai una dintre ele. Acest lucru este de mare ajutor pentru link building, pentru ca linkurile nu vin asa cum ne dorim noi :).

Fiecare pagina ar trebui sa continut original. Continutul original da valoarea unui site. In plus, fiecare pagina trebuie sa aiba un titlu si o meta descriere unica. Platforma cu care lucrati ar trebui sa va permita sa introduceti meta tag-uri diferite pentru fiecare pagina. Daca nu aveti timp sa le scrieti inainte de lansare, pot fi implementate ulterior, dar cu cat mai repede cu atat mai bine. Crawlerele indexeaza un site foarte repede si vei pierde timp.

Robots.txt ar trebui sa permita indexarea intregului continutului al site-ului
Este recomandat sa create robots.txt cu structura:

User-agent: *
Disallow:
Exceptie cazul in care nu vreti sa indexati anumite fisiere (admin…). In acest caz, adaugati folderele pe care nu le doriti in Disallow. Mai multe detalii despre robots.txt pe http://www.robotstxt.org/robotstxt.html Este recomandat sa includeti o referinta la sitemap.xml in robots.txt; bineinteles, daca ati creat unul.

Creati un fisier sitemap.xml. Este recomandat sa il aveti, chiar daca nu ajuta foarte mult. Depinzand de platform, poate fi creat automatic sau manual. Daca site-ul are mai putin de 500 de pagini, poate fi creat online pe http://www.xml-sitemaps.com/.

Multe din punctele de mai sus pot fi verificate cu Screaming Frog SEO Spider.

Succes.

Va rog sa folositi codul de mai jos pentru a folosi infograficul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *